Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen

Om reacties te verkrijgen op jouw berichten, raden wij aan om ook op berichten van anderen te reageren om zodoende je aanwezigheid op het forum kenbaar te maken!
Nederland Heelt

FB Pagina

 • Blogs
 • Mededelingen
 • Leden in het nieuws
  In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen! Klik op de foto om de playlist te openen.

  Getuigenverhoren mishandeling congregatie: hoofd wist niets van grof fysiek geweld 16-6-2013 Popeye10


  Bekijk HIER alle berichten in deze categorie
 • Webcam Opname

  Webcam Recorder

  HTML5 Cam Recorder

  Audio Recorder

  Om jezelf op te nemen terwijl je praat of zingt, kun je één van de bovenstaande online recorders gebruiken die gebruikt maakt van je webcam of microfoon! Ze openen in een popup window, je kunt het venster kleiner/groter maken en het positioneren waar je maar wilt ! Elke opname kun je achteraf downloaden!

Aanbod

Getuigenverhoren mishandeling congregatie: hoofd wist niets van grof fysiek geweld 16-6-2013

Admin
Admin
Oprichter
Oprichter

Registratiedatum : 20-07-13
Reputatie : 3412
Aantal berichten : 4207
Punten : 20734

Getuigenverhoren mishandeling congregatie: hoofd wist niets van grof fysiek geweld 16-6-2013 Empty Getuigenverhoren mishandeling congregatie: hoofd wist niets van grof fysiek geweld 16-6-2013

Bericht van Admin zo 27 okt 2013, 19:25

Publicatie: dinsdag 16 juli 2013 - 09:14 | Auteur: [url=http://www.omroepbrabant.nl/Tag.aspx?author=Marrie Meeuwsen]Marrie Meeuwsen[/url]

Getuigenverhoren mishandeling congregatie: hoofd wist niets van grof fysiek geweld 16-6-2013 Image.aspx?object=News&type=large&image=De_getuigenverhoren_moeten_leiden_naar_een_civiele_zaak_1370913
BREDA - In de rechtbank in Breda werden dinsdag voor de tweede dag op rij getuigen gehoord over mishandelingen binnen een Bredase priestercongregatie. De getuigenverklaringen moeten voldoende blijken voor een civiele zaak tegen de congregatie, want in de archieven van de kerkelijke instelling is over de mishandeling niets te vinden. Het hoofd van toen beweerde dinsdag van grof fysiek geweld niets te weten.

De getuigen worden gehoord omdat Henk van den Heuvel een civiele zaak wil aanspannen tegen de Bredase priestercongregatie. Van den Heuvel zou in de jaren '60 ernstig mishandeld zijn door de broeders op het Sint Joseph-internaat in Limburg. Het internaat viel onder de congregatie uit Breda.

Behalve de
emotionele verklaringen van de slachtoffers werden dinsdag ook twee paters die op het internaat werkten gehoord.

Hoedemaker: 'Nooit tekenen mishandeling gezien'
Pater Hoedemaker was destijds leraar catechese. Hoedemaker zou één van de 'goede paters' zijn geweest. Hij verklaarde tegenover de rechter dat hij nooit tekenen van mishandelingen bij de leerlingen heeft gezien.

Hoedemaker hoorde pas jaren later van de ernstige mishandelingen op het internaat. Hij gaf wel toe dat er destijds makkelijker geslagen werd. "Dat was de tijdsgeest", aldus de pater.

'Nooit excessief geweld gezien'
Pater de Rooij is hoofd van de Congregatie Priesters van het Heilig Hart van Jezus. Hij verklaarde dat hij inmiddels weet van seksueel misbruik op het internaat, maar van grof fysiek geweld wist hij niets. Hij hoorde wel van anderen dat er in het 'cachot' wel eens werd geslagen.

De pater heeft onlangs gesproken met psychologe Dujardin. Zij werkte destijds op het internaat. Volgens De Rooij heeft zij nooit excessief geweld gezien.

In 1962 zijn er drie broeders weggestuurd van Sint-Joseph. De Rooij hoorde dat voor het eerst tijdens de hoorzitting. De pater zegt volledige toegang tot dossiers van de congregatie te hebben. Maar hij heeft geen dossiers van leerlingen van het internaat. Die werden bijgehouden door de directie van de school.

Geen aanwijzingen van geweld in archieven
Een andere pater van de congregatie, pater Peels, heeft onderzoek gedaan in de archieven van het internaat. Hij heeft daar geen aanwijzingen van het gebruikte geweld gevonden.

De verhoren zitten er voorlopig op. In het najaar gaat de zaak verder. Dan verschijnt onder andere Wim Deetman voor de rechter. Hij deed namens de commissie Deetman onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Katholieke kerk. Ook psychologe Dujardin zal dan vragen van de rechter beantwoorden. Getuigenverhoren mishandeling congregatie: hoofd wist niets van grof fysiek geweld 16-6-2013 Onders10
   | Hoe een foto plaatsen? | Forum Regels | Neem Contact op met de Admin |
Gebruikersnaam of emailadres veranderen? Neem dan contact op met de Admin.
Deelnemen aan de DIS, DS, NAO en CPTSS groep? Klik dan Hier op deelnemen.

  Het is nu di 24 mei 2022, 14:07