Staatssecretaris Dijkhoff, Inge de Bruijn en Lobke Berkhout lanceren campagne ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van’
Nieuwsbericht | 18-05-2015
Sinds de invoering van de gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor vrijwilligers op 1 januari dit jaar vroegen 11.655 mensen een verklaring aan. Dat maakte staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie bekend bij de aftrap van de campagne ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van’.
Staatssecretaris Dijkhoff, Inge de Bruijn en Lobke Berkhout bij de lancering van de campagne ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van’
De campagne heeft als doel seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen in organisaties waar vrijwilligers werken met kwetsbare groepen, zoals minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking. Vrijwilligers een VOG laten aanvragen is een belangrijke stap die organisaties kunnen nemen om hun leden te beschermen. Viervoudig olympisch kampioen zwemmen Inge de Bruijn en vijfvoudig wereldkampioen zeilen Lobke Berkhout vergezelden staatssecretaris Dijkhoff bij de aftrap van de campagne.
Naast het aanvragen van een VOG geeft de campagne organisaties nog andere tips voor een veilig klimaat. Voorbeelden zijn het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon, een zorgvuldig aannamebeleid en heldere omgangsregels. Onderzoek toonde aan dat het vragen om een VOG bijdraagt aan de veiligheid. Daarom besloot het ministerie van Veiligheid en Justitie een proef waarbij de kosten van VOG’s werden vergoed om te zetten in een regeling waarbij vrijwilligers onder voorwaarden een gratis VOG krijgen.
Onderdeel van de campagne is een VOG-estafette. Hierbij geven besturen een rode bal door aan andere besturen met de oproep een punt te maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De estafettes gaan van start in Barendrecht, Boxtel, Hoorn, Breda, Den Haag, Leeuwarden en Eindhoven.
Staatssecretaris Dijkhoff: “Minderjarigen en mensen met een verstandelijke beperking moeten zich veilen voelen op sportclubs of zomerkampen. Organisaties die werken met kwetsbare groepen moeten zorgen voor een veilig klimaat. De gratis VOG draagt hieraan bij. Ons streven is dat alle betrokken organisaties hier standaard om gaan vragen.”
Inge de Bruijn: “Helaas gaat het bij seksueel grensoverschrijdend gedrag om mensen die misbruik maken van hun machtspositie binnen een organisatie waarbij de ‘mindere’ wordt geïntimideerd, gekleineerd en soms zelfs seksueel wordt lastig gevallen. Ik ben ambassadeur voor de campagne ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van’ omdat ik het van groot belang vind dat deze kwetsbare groep van minderjarigen en verstandelijk beperkten wordt beschermd en dat dit probleem bespreekbaar wordt gemaakt.”
Lobke Berkhout: “Met de komst van mijn dochtertje Belle besef ik maar al te goed hoe kwetsbaar minderjarigen zijn. Ik moet er niet aan denken dat haar iets overkomt op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de sportclub. Het is heel belangrijk dat er preventieve maatregelen genomen worden bij organisaties waar vrijwilligers werken met kwetsbare groepen om incidenten te voorkomen. Daarom maak ik me sterk voor de campagne 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van'.”
Overige betrokken partijen
Het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt in deze campagne ondersteund door het NOC*NSF, voor het bereiken van alle sportclubs, NOV/Movisie voor het bereiken van het brede vrijwilligerswerk (cultuur, zomervakantie, scouting) en door CIO, het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken, voor het bereiken van de kerkelijke organisaties.