Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen

Om reacties te verkrijgen op jouw berichten, raden wij aan om ook op berichten van anderen te reageren om zodoende je aanwezigheid op het forum kenbaar te maken!
Nederland Heelt

X (Twitter)

LEDEN IN HET NIEUWS

In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen !
Bekijk HIER alle berichten in deze categorie

GASTBLOGS

    De reddersdriehoek en de hulpverlening

    Admin
    Admin

    De reddersdriehoek en de hulpverlening Oprich10

    Registratiedatum : 20-07-13
    Reputatie : 3494
    Aantal berichten : 4327
    Punten : 21943

    De reddersdriehoek en de hulpverlening Empty De reddersdriehoek en de hulpverlening

    Bericht van Admin do 13 aug 2015, 13:12

    De reddersdriehoek en de hulpverlening
    Geplaatst op maart 21, 2014

    De reddersdriehoek en waarom al te overtuigde therapeuten falen


    Op dit moment zien we weer een opkomst van een ‘nieuw’ soort therapie voor seksueel misbruik. EMDR en Traumatherapie lijken de toverwoorden van deze tijd, samen met ‘wetenschappelijk onderbouwd’ en ‘evidence based’. Ongetwijfeld bewijzen deze methoden hun nut bij de verwerking van enkelvoudige trauma’s. Wellicht is er zelfs wat voor te zeggen om ze toe te passen bij seksueel misbruik. Maar als je denkt dat je ‘het’ antwoord hebt, dat voor ‘iedereen’ werkt, gaat het mis.

    De mens uit het oog verloren

    De fout zit hem niet in de kwaliteit van de therapie, maar in de vastheid van de overtuigingen van degene die ze toepassen. Natuurlijk boekt de methode resultaten bij een deel van de mensen die met (enkelvoudig) trauma te maken hebben. Dat betekent echter niet dat je, wanneer een cliënt niet goed reageert op jouw therapie, je deze ‘onbehandelbaar’ kunt verklaren. Dan ben je te overtuigd van je methode en ben je de mens uit het oog verloren.
    De arrogantie van de hulpverlening

    De arrogantie van een medisch/psychiatrisch establishment is, dat zij meent dat zij problemen van anderen kunnen oplossen. Dat zij (en zij alleen) de sleutel hebben. Wanneer je als cliënt dan ‘niet goed’ reageert op hun interventie, dan ligt dat natuurlijk niet aan hun methode. Dan krijg je als cliënt de schuld van het falen, immers de methode is ‘evidence based’. De cliënt wordt zo van slachtoffer tot beklaagde.

    De reddersdriehoek in de praktijk

    De reddersdriehoek of dramadriehoek, een beeld van hoe slachtoffers achtervolgd worden

    Wanneer je als hulpverlener in de reddersdriehoek bent belandt, heb je in eerste instantie het idee dat je mensen goed helpt. Je redt mensen ‘uit de shit’, je helpt ze op de been. Soms lijkt dat te werken, al is ‘gered worden’ natuurlijk nog niet hetzelfde als ‘zelfredzaam’ worden.


    Maar wanneer het slachtoffer zich niet gedraagt zoals jij verwacht, als het jouw hulp afwijst of zich niet wil laten redden, kom je in de omgekeerde reddersdriehoek terecht. In plaats van ‘het zielige slachtoffer’ zie je nu de ‘weerbarstige cliënt’ die allerlei dingen doet, waarvan jij hebt gezegd dat dat niet werkt.



    Zit jij vol oordelen over je cliënt?

    Vind je hem of haar:


    • zielig
    • slachtofferig
    • klagerig
    • weerbarstig
    • ongehoorzaam


    Vind je dat je cliënt loopt te ‘shoppen’ en jou als hulpverlener niet serieus neemt? Als je van alles over je cliënt vindt, is het tijd om naar jezelf te gaan kijken.

    Wat je vindt mag je houden!

    Jouw oordeel is voor de cliënt volstrekt niet ter zake doend. De kans is groot dat je in de valkuil van de reddersdriehoek bent belandt. Jouw hulpverlening, hoe trots je ook bent op je model, werkt niet op dit moment. Tijd om onder ogen te zien dat je nu niet de antwoorden hebt waar deze cliënt naar op zoek is. Tijd om in alle nederigheid aan te geven dat jij op dit moment de cliënt niet voldoende kunt bieden. Tijd om langszij te komen met je cliënt en hem of haar te helpen om hulp te zoeken die wél bij hen past.

    BRON: helenvanseksueelmisbruik.nl


      Het is nu zo 06 okt 2024, 21:40