Drempel om te spreken over misbruik en geweld moet omlaag
Slachtofferhulp Nederland start maandag 2 november de campagne: 'Verbreek de stilte'. Via radiospotjes, advertenties, posters en de inzet van social media worden slachtoffers van seksueel misbruik, fysiek en psychisch geweld opgeroepen om contact te zoeken via www.verbreekdestilte.nl en het speciale telefoonnummer 0900 99 99 001. Belangrijk, zo vindt Slachtofferhulp Nederland, omdat slachtoffers moeten weten waar ze terecht kunnen voor de juiste hulp.
"Seksueel misbruik of geweld in welke vorm dan ook is overigens iets waar we ons allemaal druk over moeten maken. Het is niet alleen een zaak van slachtoffers. Aanpakken en doorbreken van misbruik en geweld is een maatschappelijke opdracht, die we met z'n allen moeten oppakken", vindt Alexandra Houbiers, directeur Programma's en Innovaties bij Slachtofferhulp Nederland. "Het doorbreken van een taboe begint echter met het verbreken van de stilte. Pas als we weten dat er misbruik of geweld heeft plaatsgevonden kunnen we - als samenleving - slachtoffers hulp bieden, daders aanpakken en hardnekkige patronen doorbreken."
De website verbreekdestilte.nl bestaat sinds 2014 en hoort bij de hulplijn seksueel misbruik die is opgericht op advies van de commissies Samson en Deetman. Jaarlijks vinden honderden mensen hun weg naar deze landelijke hulplijn die naast slachtoffers van seksueel misbruik ook slachtoffers van fysiek én psychisch geweld begeleidt naar de juiste hulp.
Drempel
Slachtofferhulp Nederland vindt het belangrijk om regelmatig aandacht te vragen voor deze landelijke hulplijn. Houbiers: "Mensen durven te vaak niet te spreken over wat hen is overkomen en als ze die drempel over zijn dan weten ze in veel gevallen niet wie hen het beste kan helpen. Daarvoor is er dus de hulplijn. Onder het motto: Laat wat je overkomen is je leven niet bepalen, helpen we mensen naar de hulp die zij in hun situatie nodig hebben."
De campagne 'Verbreek de stilte' start maandag 2 november met onder meer [url=https://www.slachtofferhulp.nl/Global/Hulplijn seksueel misbruik/Variant1A-Hulplijn Sexueel Misbruik versie vriendin voiceover vrouw.mp3]radiospotjes[/url] op Sky Radio en SLAM! FM en advertenties in [url=https://www.slachtofferhulp.nl/Global/Hulplijn seksueel misbruik/Advertentie Metro.jpg]Metro[/url] en [url=https://www.slachtofferhulp.nl/Global/Hulplijn seksueel misbruik/Advertentie Prive.jpg]weekblad Privé[/url]. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor de landelijke hulplijn via posters in uitgaansgelegenheden, advertenties op facebook en via andere activiteiten op social media.
BRON: Slachtofferhulp Nederland