© anp.
Artsen, leraren en hulpverleners zijn straks verplicht vermoedens van kindermishandeling te registreren. Deze meldplicht, die vooral de VVD graag wilde, heeft de regeringscoalitie volgens ingewijden afgelopen vrijdag in het geheim afgesproken met staatssecretaris Martin van Rijn.
Vandaag begint de Week tegen Kindermishandeling en vergadert de Tweede Kamer over de professionele jeugdhulp. In aanloop daarnaartoe heeft de coalitie eind vorige week, in overleg met secretaris Van Rijn (zorg), een vertrouwelijke deal gemaakt over een meldplicht.
Zorgprofessionals moeten straks vermoedens van kindermishandeling vastleggen in een systeem, zodat deze kinderen niet meer onder de radar kunnen blijven. Volgens bronnen wil Van Rijn dat de melding van harde vermoedens in de toekomst 'veel minder vrijblijvend wordt'. Hoe de nieuwe meldplicht er precies uit komt te zien, moet nog worden ingevuld.
Het was maar de vraag of de PvdA de meldcode die nu wordt gebruikt, 2,5 jaar na invoering alweer wilde ombouwen in een plicht. Maar de sociaaldemocraten gaan nu toch overstag. De PvdA heeft ook politiek 'wisselgeld' gekregen: de VVD zal afschaffing van de ouderbijdrage in de jeugdhulp per 1 januari niet tegenwerken, zo is beklonken.
119.000 kinderen
Kindermishandeling is helaas geen uitzondering in Nederland. Elk jaar worden zo'n 119.000 kinderen thuis mishandeld of verwaarloosd. Gemiddeld heeft zelfs één kind in elke schoolklas te maken met een vorm van kindermishandeling.
Nu werken zorgprofessionals als artsen en hulpverleners met een vijfstappenplan om kindermishandeling vast te stellen, de zogeheten meldcode. Maar ze zijn bij de vijfde stap niet verplicht om eventuele misstanden te rapporteren bij Veilig Thuis, het vroegere Advies- en meldpunt Kindermishandeling.
Belang van kind
De huidige meldcode voor professionals trad op 1 juli 2013 pas in werking, maar regeringspartij VVD vindt die niet voldoen. Kamerlid Brigitte van der Burg zegt dat 'het belang van het kind te vaak ondergeschikt is aan dat van ouders'.
De werkgroep Kindermishandeling pleitte enkele maanden terug al voor veel betere registratie. Hierdoor zouden brokjes informatie over een kind simpeler gekoppeld kunnen worden en hoeven hulpverleners niet meer af te wegen of ze een melding maken. Maar bijvoorbeeld de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen waarschuwt dat de dilemma's voor een professional - de angst om ouders vals te beschuldigen of het vertrouwen van een kind te verliezen - niet verdwijnen.
BRON: AD.nl